Segítség Szentábrahámnak

2016. 10. 28.
hisz.hu
Székelykeresztúr környékén számos kistelepülés található, de csak Szentábrahámban van iskola, amely Benedek Elek nevét vette fel. A kis iskola komoly napi gondokkal küzd. Munkatársunk a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) szervezésében találkozott a tanárokkal és diákokkal. A Hetek riportja.

Szentábrahám közel ezer kilométerre van a magyar–román határtól. A HISZ idén másfél tonna téli ruhával járul hozzá a székelyföldi település téli felkészüléséhez.

Az iskola udvarán Szőcs Etelka igazgató fogad minket és vezet be a tanáriba, ahol egy plafonig érő csempekályha melege teszi barátságosabbá a szürke napot. Az igazgatónő szenvedélyesen beszél az iskolájukról. Öt kis intézmény tartozik hozzájuk, óvoda és elemi iskolák, 311 gyermek minden apró és nagyobb gondja, néha még a szülőkével terhelve. A falvak népessége folyamatosan fogy, a vidékről számolatlanul költöznek el a családok, zömmel azért, mert nem akarnak máról holnapra élni.

Ebben a bizonytalanságban akar a szentábrahámi közösség biztos pontja lenni az iskola. A cél nem kevesebb, mint hogy otthonélményt adjon olyan gyerekeknek, akiknek nincs normális otthonképük. Az iskola kulcsszerepet játszik abban, hogy a gyerekeknek legyen ruhájuk, legyenek tanszereik, legyen hozzájuk valakinek egy-egy jó szava, és mindezt úgy, hogy a törődés ne legyen tolakodó, és ne sértse az érintettek büszkeségét – mondja szinte egy szuszra Szőcs Etelka.

A HISZ adománya jó helyre került, hiszen sajnos sok családnak gondot jelent a téli ruha beszerzése.

Miközben az iskola tantermeiben nézünk szét, hatodikosokkal beszélgetünk éppen a suliról, amikor az egyikük megjegyzi: szeret itt lenni, csak a kifli hiányzik neki. Hamar elterelődik a szó, és csak később a tanáriban tudom előhozni újra a kérdést. Az igazgatónő kertelés nélkül elmondja, hiányzik a kifli-és a tej-akció, amit eddig az állam biztosított minden gyereknek. A forrás most is megvan ugyan, de a beszállítóról még vitáznak a döntésben érintett megyék, így Hargita megye is.

Számtalan gyerek csak az iskolában kap rendszeresen enni. Pontosabban kapna, mert sajnos az iskolák nagy részében nincs iskolai étkeztetés, délig-egyig tartanak csupán a tanórák, így mindenki otthon eszik reggel és délben is, már ha van mit. Sajnos sok esetben otthon sem várja étel a diákokat. Az ígéret szerint decemberben már lesz minden, legalábbis kifli és tej, de addig csak a titkolt éhség és a bosszúság vár sok gyermekre.

Kérjük, támogassa a kisgyermek napi egyszeri tejhez és kiflihez jutását az alábbi elkülönített bankszámlára való utalással:
Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata, Budapest
Raiffeisen Bank
12072507-01431114-00300006
A közlemény rovatba kérjük írják be:
Szentábrahámi gyermekélelmezési akció

 
Kattintson ide a galéria megnyitásához!

Kapcsolódó cikkek

2019. 03. 18.

Nemzeti ünnep és segélyosztás Erdélyben

„Nálunk nincs zöldséges, ahol vehetek egy kiló krumplit, ha kell. Ha nem rakom a földbe tavasszal, akkor nem eszem pityóka tokánt télen” – a megállapítás Erdélyben számtalan faluban elhangozhat, hiszen errefelé még bevett életforma az önfenntartó gazdálkodás.
2017. 11. 29.

Jótevő koncert Debrecenben

Jótékonysági koncertet ad a Vidám Szimfonikusok zenekar december 3-án Debrecenben, az Olajfa Csarnokban. A nagyszabású rendezvény célja a tavalyi, pécsi hangversenyhez hasonlóan idén is a HISZ gyermekétkeztetési programjának támogatása. A koncertet megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: a cél az,...

Kapcsolat

Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

HISZ budapesti központ elérhetőségei

  • Segélyiroda: 1103 Budapest, Gergely utca 30.
  • Ügyfélszolgálat: kedd 12.00 - 17.00 | csütörtök 10.00 - 15.00
  • Telefonszám: +36 1 379-3032
  • Postacím: 1327 Budapest, pf. 31.
  • E-mail: hisz@hit.hu
  • ADATVÉDELEM

Regionális HISZ központok elérhetőségei