A Magas-Tátra aljai Szepesbélán járt a HISZ csoportja

2017. 09. 06.
Kovács Sándor
Az Észak-Szlovákiában a Magas Tátra alatt elterülő hegyvidékre látogatott el Ján Repka Szepesbélai (Spisska Belá) pásztor meghívására Kovács Sándor vezetésével HISZ-es önkéntesek egy csoportja.

Főbb programként a Repka pásztor által vezetett Romani Archa gyülekezet által szervezett „Miként lehet segíteni a Roma népesség felé” témájú konferencián való előadások mellett (amelyen résztvettek a Szlovák állam különféle szakemberei is) a vendéglátók több roma faluba, illetve a nagysága miatt telepnek nem nevezhető Roma kommunába -Podhorany, Stráne pod Tatrami (Tátraalja), Krížová Ves (Keresztfalu)- is elkalauzoltak minket ahol bemutatták az ott lakók mindennapi életét, örömüket-bánatukat.

Ezeken a településeket átlag 2.300-2.500 roma lakos él zárt közösségben, elkülönülve a -nem bántó hangzással ejtett- fehér emberektől. Sorsuk nagyban hasonlít a magyarországi romákéra, de a helyi jellegzetességek és az elkülönülésük miatt más jellegű problémáik is vannak. Gondolunk itt elsősorban a közművesítés elégtelenségére, egyes jóléti szolgáltatások gyenge elérhetőségére. A szlovák állam elkerülendő a problémák katasztrófába való kiteljesedésére különböző programokat indít részükre, de a delegációnk véleménye szerint egyes problémák a magyarországiakétól sokkal súlyosabbak.

Nagy örömünkre szolgált, hogy mind három településen áldott helyi gyülekezetek működnek. Mindegyiken szintetizátorral, mélynyomóládával vártak minket és hangosan, harsogóan szlovák, illetve roma nyelven dicsérték az Urat, vagy épp zenés jeleneteket mutattak be az evangéliumból.

Öröm volt látni miként cselekszik Isten a Tátra lábánál élő romák között, milyen ébredés zajlik köztük, milyen kontraszt volt látni a jobb módban élő átlag nyugat európai polgárság és a valóban mélyszegénységben élő Észak- Szlovák területen élő romák viszonyulását az evangéliumhoz.

Ez úton is köszönjük Ján Repka pásztor meghívását és áldást, kenetet és szót kívánunk neki az Isten igéjének hirdetésekor.

Kedves Olvasó! Amennyiben szeretnéd támogatni Ján Repka pásztor szolgálatát kérjük keressen meg bennünket és eljuttatjuk hozzá. Elsősorban aggregátorokra lenne szükségük, hogy a szabadtéri és az árammal el nem látott helyeken tudjanak hangosítás biztosítani, illetve vágyuk egy kisbusz, amellyel a környékről tudnák a központi Szepesbélai Istentiszteletre szállítani a keresztényeket.

 
Kattintson ide a galéria megnyitásához!
további képek

Kapcsolódó cikkek

Salgótarjáni osztás, január 17.
2018. 02. 01.

Januári gulyásosztás Salgótarjánban és Szlovákiában

A HISZ salgótarjáni szervezete a 2018-as évben is megállíthatatlanul osztja a melegétel, illetve ruha adományokat. Januárban nemcsak a nógrádi megyeszékhelyre (01.17.), de a szlovákiai Fülekre (01.31.) is kitelepült a szeretetszolgálat, és 100-100 adag forró gulyást osztott szét a rászorulók...
2017. 10. 15.

Kétszer ad ki gyorsan ad

A HISZ csapata immár egy hónapon belül másodszor 2017. 09. 22-23-a között Szepesbélára látogatott el. Adományozó akciónk keretében iskolaszerek mellett 600 kg élelmiszert, egy áramfejlesztő generátort -amelyet egyebek mellett a kitelepülős bizonyságtevéseikhez használnak fel-, valamint egy automata...

Kapcsolat

Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

HISZ budapesti központ elérhetőségei

  • Segélyiroda: 1103 Budapest, Gergely utca 30.
  • Ügyfélszolgálat: kedd 12.00 - 17.00 | csütörtök 10.00 - 15.00
  • Telefonszám: +36 1 379-3032
  • Postacím: 1327 Budapest, pf. 31.
  • E-mail: hisz@hit.hu
  • ADATVÉDELEM

Regionális HISZ központok elérhetőségei