Beszélgetés Bondor Lászlóval

2016. 11. 25.
Vodicska Babett
A Hit Gyülekezete Marosvásárhelyi karitatív szolgálatának koordinátorával beszélgettünk munkájukról és sokéves tapasztalataikról. Bondor László és és a vásárhelyi csoport már több mint húsz éve szervez különböző akciókat, amivel segít a rászorulóknak.

Mi jellemzi leginkább a ti munkátokat amelyet Erdélyben végeztek?

A csoportunk eredetileg azért jött létre, hogy a rendkívüli helyzetekben - legyen szó árvízről, vagy más természeti katasztrófákról vagy éppen egy megoldhatatlan élethelyzetről, a bajba lévőkön segítsen. Az évek alatt sikerült egy olyan protokollt kialakítani, ami nyomán, nem csak az adott helyzetben segítünk, hanem igyekszünk folyamatos munkát végezni. Nem csak a pillanat tragédiáját, drámáját enyhíteni érezzük a feladatunknak, hanem személyes kapcsolatban igyekszünk maradni a segítségkérőkkel, folyamatosan együttműködve velük. A kapcsolatokon keresztül, újabb rászorultakhoz jutunk el, olyanokhoz is akik maguktól nem kérnének segítséget, akik a társadalom peremén húzódnak meg.

Milyen célokkal indult el a munka?

A 90-es években kezdődött a csoportunk munkája, elsősorban azért, hogy az itt élő emberek életminősége javulhasson. Akkoriban Erdélyben és Romániában is nagyon alacsony volt az életszínvonal, a szociális gondoskodás pedig szinte nem is működött,mindenütt óriásiak voltak a szükségletek. Az első akcióink egyike még 1994-95-ben volt, amikor az első csángó segély életre hívtuk. Akkor még a HAH (a HISZ elődszervezete – szerk.) égisze alatt zajlottak az akció,amelyben az erdélyi és a magyarországi szervezet közösen vett részt, igaz csak kevesen,mert akkoriban családi alapon vettünk részt az akcióban. Mára már számosan csatlakoztak a szervezethez, bővült a lelkes önkéntesekből álló csapatunk.

Csángó segélyakcióval indultak, kit kell érteni rajtuk, hol élnek ők?

Ez a népcsoport olyan magyar ajkú népcsoportot jelent, akik a vallásuk miatt, vagy háborúk következtében, éppen a kötelező katonai szolgálat elől menekültek “elcsángáltak”, a Kárpátokon túlra, amely már nem volt magyar terület, Moldva irányába. Hozzánk a Gyimesiek élnek a legközelebb, velük folyamatos a kapcsolatunk sok éve.

A 2005-ös nagy árvíz idején, komoly kihívás volt a gyimesiek életében,ahol a szervezetetek, becsülettel helyt állt...

Igen, a Tatros folyó áradásakor, igazán óriási szükség volt a segítségre. Mi több millió forint összértékű élelmiszer és építési segéllyel tudtunk megjelenni, amiben a budapesti Hit Gyülekezete jó szívű adományozóinak is nagy szerepe volt. A katasztrófában tönkrement gyimesbükki iskolát kellett újjáépíteni, sőt játszóterek és mosdóhelyiségek létesítése megépítése, is szerepeltek a programban, majd több tonna könyvet és írószert vittünk az iskolába.

Hasonló a most futó iskolatáska akció is Gagyon?

Igen, mert az a célunk, hogy minél több osztályban, osszunk szét ruhákat, tankönyveket és írószereket,ezzel is segítve a diákok fejlődését,tanulását. Ők a következő generáció, a tanulásuk segítése, a jövőbe fektetett érték a részünkről. Gaggyal egyébként is jó a kapcsolatunk, a munkánk nyomán egy gyülekezet alakult, amely már hét éve működik. Külön öröm nekünk hogy a Budapesti székhelyű Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata többször segítette az ezen a vidéken élő rászorulókat. Aktívan besegített az iskolatáska akciónkba, többször kaptunk tőlük ruhaneműket, élelmiszereket például most is vagy 50 család részére tudtunk segíteni pityókával és más alapvető élelmiszerekből álló csomaggal. De a HISZ-es barátaink felismerve a szentábrahámi iskola gyermekeinek élelmezési problémáit, azonnal jelezték, hogy egy gyűjtést rendeznek magyarországon, amelynek sikere teljesen megindította az itteniek szívét érezve a Pestiek szeretetét.

Ezen a területen tervezitek a következő megmozdulást is?

Igen, de ez most az egész községet érinti, itt ugyanis egy nagyobb községhez közös intézményközponttal több falu tartozik. Gagyközigazgatásilag Szentábrahámhoz tartozik, odajárnak a gyerekek iskolába. Nekik, azaz 140 gyermeknek tudtunk téli ruhákat adni a közelmúltban. A következő hetekben alap élelmiszerekből és személyre szabottan ruhanemű csomagokat szeretnénk osztani Gagyon. Mivel nincs a román iskolákban ebéd, ezért az iskolai alapétkezés a napi egy tej és kifli, amit az állam biztosít. Adminisztratív okokból ez az étkeztetés most csúszik,mi pedig a résre állunk és amíg az állami ellátás nem érkezik napi szinten a szervezetünk biztosítja a tejet és a kiflit.

A HISZ ezúton is szeretné köszönetét tolmácsolni azok felé a jószívű adakozók felé, akik az elmúlt hetekben adományaikkal segítették a székelyföldi szórványban magyar nyelven tanító Szentábraház község iskoláját. Ha szeretne csatlakozni az akcióhoz, arról itt talál további részleteket.

 
Kattintson ide a galéria megnyitásához!

Kapcsolódó cikkek

2019. 03. 18.

Nemzeti ünnep és segélyosztás Erdélyben

„Nálunk nincs zöldséges, ahol vehetek egy kiló krumplit, ha kell. Ha nem rakom a földbe tavasszal, akkor nem eszem pityóka tokánt télen” – a megállapítás Erdélyben számtalan faluban elhangozhat, hiszen errefelé még bevett életforma az önfenntartó gazdálkodás.
2018. 12. 06.

Indulásra kész a HISZ Mikulása

Idén is indulásra kész a HISZ Mikulása. Országszerte sok-sok gyerek részére viszi ki a jószívű adakozók által rábízott káték és édesség csomagokat.

Kapcsolat

Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

HISZ budapesti központ elérhetőségei

  • Segélyiroda: 1103 Budapest, Gergely utca 30.
  • Ügyfélszolgálat: kedd 12.00 - 17.00 | csütörtök 10.00 - 15.00
  • Telefonszám: +36 1 379-3032
  • Postacím: 1327 Budapest, pf. 31.
  • E-mail: hisz@hit.hu
  • ADATVÉDELEM

Regionális HISZ központok elérhetőségei