Ahol a jószívűség nincs behatárolva

2017. 12. 05.
Boros Bernadett

Bemutatkozik a Salgótarjáni HISZ; a szervezet helyi vezetőjével, Gyetvai Gáborral beszélgettünk.

Mesélnél a kezdetekről? Mióta működik a HISZ a városban?

1989-ben jött létre a gyülekezet Salgótarjánban, úgy tudom, hogy már akkor is jelen volt a karitatív tevékenység a hívők életében. Én tavaly kapcsolódtam be a HISZ helyi munkájába, gyakorlatilag egy működő rendszert vettem át.

Milyen tevékenységekben mutatkozik meg a szeretetszolgálat helyi működése?

A szeretetszolgálatunk egyik fő tevékenysége, hogy minden hónapban, általában hó közepén ruha- és ételosztást tartunk a városközpontban, a posta előtti téren. Mintegy 100 adag melegételt, általában gulyáslevest és hozzá forró teát osztunk ki ilyenkor, valamint azokat a ruhákat, amit a helyi hívők adományoznak. Ezt a feladatot körülbelül 15 ember végzi valamilyen rendszerességgel. Valaki az ételt adagolja, valaki a sátrat állítja föl (az ÁNTSZ részéről előírás, hogy fedett helyen történjen az étkeztetés), valaki a ruhaválogatásban és kipakolásban vesz részt, és természetesen szemetet sem hagyhatunk magunk után.

Említetted, hogy a fentiek csak egy részét képezik a tevékenységeteknek. Milyen munkát végeztek még?

Például télen tűzifát szoktunk osztani. Most is épp egy ilyen projekt előtt állunk, szeretnénk vásárolni Szlovákiából egy kamion fát, ezzel legalább 20-25 családnak tudnánk segíteni a télen. Akiknek nincs erre pénzük, azokat sokszor a gyülekezettől kapott tűzifa adomány őrzi meg a megfagyástól. Több család is elmondta tavaly, hogy ezzel a tüzelővel vészelték át a telet. Valamint ha valakinek szüksége van gyógyszerre vagy egyéb olyan támogatásra, ami nélkül az egészsége forogna veszélyben, ebben is tudunk segítséget nyújtani.

A budapesti központ felénk továbbítja azokat a salgótarjáni vonatkozású kéréseket, amik a Vidám Vasárnap műsorán keresztül érkeznek. Ezekkel az emberekkel felvesszük a kapcsolatot, és próbálunk nekik segíteni. Legutóbb például ágyneműt és ruhaneműket vittünk ki egy rászorulónak, illetve tartósélelmiszert is vásároltunk neki.

Ezenkívül évek óta állítunk össze 20-25 darab 5kg-os élelmiszercsomagot a balassagyarmati börtön fogvatartottainak Karácsony közeledtével, amit az ott szolgáló testvérek juttatnak be nekik.

Van más forrásotok is a helyi hívők adományain kívül?

Kapunk segítséget a budapesti központi szervezetünktől is. Például a legutóbbi háromnapos konferencia alatt a Hit Park területén összegyűlt ruhaadományokat a salgótarjáni HISZ szervezet kapta meg. Teherautóval hoztuk el, és a nagy részét már ki is osztottuk az október havi ruhaosztásunkon.

Mit érdemes tudni Salgótarjánról és környékéről? Milyenek az itt élő emberek?

A rendszerváltás előtt több gyár működött itt, közülük az acélgyár volt a legnépesebb, 4000 főt foglalkoztatott. Miután a gyárak bezártak, nagyon sok ember lett tartósan munkanélküli, sokan emiatt el is vándoroltak a városból az elmúlt évtizedekben. Most egy picivel vagyunk többen 30.000 főnél, de a rendszerváltás előtt a város létszáma 50.000 fő fölött volt. A bérek itt jellemzően elég alacsonyak, nem arról híresek a munkáltatók, hogy a nyugat-magyarországi vagy nyugat-európai szintű fizetéseket adnák. Ez behatárolja ugyan az emberek anyagi lehetőségeit, de a jószívüket nem. Azt tapasztaljuk, hogy egy-egy osztás során még kívülállók is ajánlanak fel adományokat, szeretnének hozzájárulni a helyi HISZ működéséhez. Én is észrevettem magamon, hogy mióta részt veszek ebben a munkában, azóta sokkal nagyobb együttérzés van bennem az elesett emberek felé. Úgy gondolom, hogy azért tudunk a rászorulókon segíteni, mert rajtunk is segített az Úr, amikor elesettek voltunk. Mindig megtapasztaljuk, hogy az Úrnak fontosak vagyunk, és igazából mi azt a szeretetet tudjuk csak továbbítani az emberek felé, amit Istentől kaptunk.

Csak bátorítani tudok mindenkit, aki küzd a kevélységgel, irigységgel, hogy álljon be ebbe a szolgálatba, mert látni fog a magáétól sanyarúbb sorban lévő embereket, és fel fog buzdulni a támogatásukra.

Mivel tudnak segíteni az adományozni vágyók?

Segíthetnek pénzadományokkal, ruhaneműkkel, amit már nem használnak, csak áll a szekrényükben. Illés Kornél pásztor szokta nekünk mondani, hogy amit legalább egy éve nem használtunk, arra már nincs szükségünk. Lehet ez háztartási gép, ruhanemű, játék, bútor. Bármi, ami még jó állapotban van, azt kérjük, hogy ajánlják fel a gyülekezet szeretetszolgálatának, és mi el fogjuk juttatni a megfelelő helyekre. Valamint a szolgálatukkal is hozzájárulnhatnak a csoportunk működéséhez. Mint említettem, minden hónapban legalább egy ruha- és ételosztást tartunk, ezen szeretettel látunk minden segíteni vágyó embert kortól, nemtől függetlenül. Esetleges természeti katasztrófák esetén is várjuk mindazokat, akik gyorsan be tudnak kapcsolódni a segítségnyújtásba itt a környéken, vagy bárhol az országban. Korábbi árvizek vagy az iszapkatasztrófa során innen Salgótarjánból nagy létszámban mentünk segíteni, és ez a jövőben is így lesz, a mi segítségünkre is számíthatnak.

Köszönöm a beszélgetést, további sikeres munkát kívánok a csapatnak!

A salgótarjáni HISZ-csapat
 
Kattintson ide a galéria megnyitásához!

Kapcsolódó cikkek

2018. 06. 14.

Ételosztás Salgótarjánban

Június 13. újra egy kis megkönnyebbülést hozott azoknak a salgótarjáni embertársainknak, akik ellátogattak a városközpontban felállított HISZ-sátorhoz. Önkénteseink 100 adag gulyással és teával várták a rászorulókat, akik a meleg nyári idő ellenére is nagy örömmel fogyasztották a főtt ételt. Az...
Ételosztás Salgótarjánban
2018. 02. 15.

Újabb 100 adag melegételt osztott a HISZ Salgótarjánban

A HISZ önkéntesei februárban is kitelepítették sátrukat a salgótarjáni városközpontba, hogy kioszthassák adományaikat a jobb sorsra érdemes embertársaiknak. Ezúttal a 100 adag gulyáson, kenyéren és forró teán túl az aktivisták 700 kg jó minőségű ruhát kínáltak a rászorulóknak. Továbbra is nagy...

Kapcsolat

Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

HISZ budapesti központ elérhetőségei

  • Segélyiroda: 1103 Budapest, Gergely utca 30.
  • Ügyfélszolgálat: kedd 12.00 - 17.00 | csütörtök 10.00 - 15.00
  • Telefonszám: +36 1 379-3032
  • Postacím: 1327 Budapest, pf. 31.
  • E-mail: hisz@hit.hu
  • ADATVÉDELEM

Regionális HISZ központok elérhetőségei